GGZ en Beeldvorming
Geestelijke Gezondheidszorg
en Beeldvorming

Tips voor de patient!

 1. Pas op met wat je tegen wie zegt. Er is geen weg terug meer.
 2. Bedenk (en schrijf evt. op) van te voren hoe je iets naar voren wilt brengen.
 3. Probeer je verhaal opbouwend te brengen. Dit betekent niet plompverloren 'Ik heb een psychiatrische achtergrond en ben manisch depressief', maar bijv. 'Ik heb last van stemmingsschommelingen'. Je hoeft ook niet meteen je hele verhaal aan de kapstok te hangen.
 4. Let op: nu er nog steeds een taboe heerst op psychiatrie, is het geen goed idee als je aandoening op internet voor het grijpen ligt (Hyves, etc.). Internet is eeuwig en kan tegen je gebruikt worden. Niet alleen bij je werk, maar ook bijv. bij het aangaan van vriendschap bij een club. Ook een reden om op te passen tegen wie je wat zegt.
 5. Probeer onbegrip en/of opmerkingen als 'Je stelt je aan', 'Je zit onterecht in een uitkering', en 'Ik voel mij ook wel eens rot, blabla..', aan je laars te lappen. Wat bij mij nog wel eens helpt is te suggereren dat dit persoon straks de zelfde medicatie inneemt als ik. Immers, als mijn aandoening niets voorstelt, stelt mijn medicatie ook niets voor. Ik heb tijden lang dubbele medicatie altijd bij mij gehad. Ook vind ik dat als een persoon zo maar iemand kan veroordelen als dit persoon totaal geen verstand van zaken heeft. Een (af)keuring dient over te worden gelaten aan een deskundige (psycholoog / psychiater).
Tips voor de overheid:
 1. Geef goede voorlichting over mensen met een psychisch handicap. Dat levert over jaren miljarden op doordat mensen toch aan het arbeidsproces kunnen deelnemen
 2. Probeer voor een campagne bekende Nederlanders zo ver te krijgen het taboe te doorbreken.
 3. Maak werken vanuit een uitkering weer aantrekkelijk.
Tips voor werkgevers:
 1. Psychische aandoeningen zijn er in verschillende gedaantes. Een bedrijf die iemand vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering laat werken, krijgt enorm veel voordelen in de vorm van subsidies etc.
 2. Over het algemeen zijn mensen die bijv.. vanuit een WAO/WIA/WAJONG-uitkering gaan werken erg enthousiast. Immers hoéven zij niet te werken en gaan zijn in 80% van de gevallen er financieel niet op vooruit. Als je onder die omstandigheden tóch wilt werken heb je beslist de juiste motivatie.
 3. Laat tijdens de sollicitatie ook een wat meer deskundig iemand van bijv. personeelszaken mee praten en luisteren.
 4. Probeer een goed contact te krijgen en te onderhouden met de reïntegratiedeskundige.
 5. Wellicht bij belangrijke en hogere functies is een door de patient goedgekeurd gesprek met de behandelende psycholoog / psychiater een goed idee.